Łatwe przepisy na grzyby ostrygowe

Ostrygi to najbardziej popularne grzyby na rynku. Są one nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne. Ostrygowce mają również bardzo niską zawartość kalorii, tłuszczu i cholesterolu.

Ostrygowce nie mają przykrego zapachu jak inne grzyby. Są bogate w minerały i witaminy takie jak witamina C, B6, B12, potas, wapń i żelazo. Ostrygi są znane z tego, że zwiększają układ odpornościowy, a także pomagają zmniejszyć stan zapalny.

Grzyby ostrygowe są uważane za jedną z najlepszych potraw w Azji. W Japonii gotuje się je z sosem sojowym i podaje jako danie główne. Są one również używane jako garnirunek do sushi.

Ale grzyby ostrygowe nie są ograniczone do kuchni azjatyckiej. Możesz je dodać w każdej kuchni. Oto kilka najlepszych przepisów na grzyby ostrygowe.

1. Sałatka z ostrygami

Składniki:

2 filiżanki grzybów ostrygowych

3 filiżanki młodych liści szpinaku

2 łyżki stołowe tartego parmezanu

1 łyżka świeżo posiekanego szczypiorku

1 łyżka oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki soli morskiej

Instrukcje:

Umyj grzyby ostrygowe i posiekaj je na małe kawałki.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż ostrygi przez 2 do 3 minut.

Dodać szpinak i dobrze wymieszać.

Dodaj sól morską i starty parmezan.

Gotuj mieszankę przez kolejną minutę.

Zdjąć z ognia i podawać.

2. Zupa z grzybów ostrygowych

Składniki:

1 funt świeżych grzybów ostrygowych

1 filiżanka bulionu warzywnego

1 szklanka wody

1 ząbek czosnku

1 łyżka stołowa mielonej pietruszki

1/4 łyżeczki soli morskiej

Instrukcje:

Pokrój grzyby ostrygowe na małe kawałki.

Umieść ostrygi, czosnek i pietruszkę na patelni i smaż je na średnim ogniu przez 2 do 3 minut.

Dodać bulion warzywny i wodę i gotować przez kolejne 5 minut.

Zdjąć z ognia i podawać.

3. Risotto z grzybami ostrygowymi

Składniki:

1 1/2 filiżanki ryżu do risotto

1/4 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin

1 cebula, pokrojona w kostkę

1/2 filiżanki rozdrobnionego sera szwajcarskiego

1 filiżanka cebuli perłowej

1/2 filiżanki grzybów ostrygowych

1 filiżanka wywaru warzywnego

1/2 szklanki gęstej śmietany

Instrukcje:

W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć cebulę przez 3 do 4 minut.

Dodać ryż i smażyć przez 3 do 4 minut.

Wlać bulion i dobrze wymieszać.

Niech się gotuje przez 3 do 4 minut, a następnie dodać cebulę perłową i grzyby ostrygowe.

Przykryć patelnię i pozostawić na wolnym ogniu przez kolejne 5 do 7 minut.

Na koniec wmieszać ser szwajcarski i pozwolić mu się roztopić przez 3 do 4 minut.

Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez minutę.

Podawaj na gorąco.