Jak zrobić krupnik (Krupnyk) Przepis

Czy masz przyjaciela, który uwielbia krupnik, ale on / ona nie wie, jak przygotować to pyszne danie. Jeśli tak, to ten artykuł jest dla ciebie. Dzielę się pysznym przepisem na krupnik i możesz go łatwo zrobić w 30 minut.

Co to jest krupnik?

Krupnik to tradycyjne danie Serbii, Czarnogóry, Chorwacji i Słowenii. Jest to bardzo popularne i znane danie tych krajów.

Dlaczego warto go zrobić?

Jak już wspomniałam, jest to tradycyjne danie, ale teraz słynie ze swojego smaku. Ponadto, jest bardzo łatwe do wykonania i nie zajmuje wcale czasu.

Składniki

Powiedziałabym, że można użyć każdego rodzaju kaszy. Może to być pszenica, jęczmień, owies, orkisz lub proso, ale musisz użyć jakiegokolwiek rodzaju kaszy, a nie ryżu, ponieważ sprawi on, że krupnik będzie lepki.

Sposób:

Weź patelnię i rozgrzej ją i dodaj oliwę z oliwek, następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu i załóż pokrywkę patelni. Teraz odczekaj 2-3 minuty i dodaj kaszę, przytrzymaj pokrywkę i gotuj ją przez 2 minuty i ponownie przykryj pokrywką. Po tym czasie dodaj wodę, przykryj patelnię i gotuj przez 5 do 6 minut.

Następnie skręć płomień i dodaj masło i poczekaj 1 minutę, teraz dodaj cebulę i dobrze wymieszaj i gotuj przez 3 do 4 minut.

Po tym czasie dodaj pastę pomidorową i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj pietruszkę i dobrze wymieszaj.

Na koniec dodaj mleko i dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 do 7 minut.

To już wszystko!

Wnioski:

Czytając powyższy przepis, możesz łatwo zrobić krupnik. Jeśli lubisz smak tego dania, możesz podzielić się nim ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.