Łatwe zdrowe przepisy na wołowinę – co musisz wiedzieć

Często zapominamy o spożywaniu zdrowej żywności z powodu zabieganego życia, w którym żyjemy. Prawie nie mamy czasu na gotowanie czegokolwiek, zwłaszcza żywności, która zawiera wiele składników i wymaga długiego czasu gotowania.

Jeśli chcesz cieszyć się pysznym posiłkiem, ale nie chcesz gotować przez długi czas, to możesz łatwo zrobić dania z wołowiny w mniej niż pół godziny.

Tutaj dzielę się niektórymi z najlepszych zdrowych przepisów na wołowinę, które możesz wypróbować w domu.

Wołowina i groszek Curry

Jest to jeden z najbardziej pysznych i pożywnych przepisów na wołowinę, które kiedykolwiek będziesz miał w swoim życiu. Jest to bardzo łatwy przepis, który wymaga tylko 5 do 7 składników.

Składniki:

Mielona wołowina – 1 funt

Czerwona papryka – 1 filiżanka

Cebula – 1

Pomidory – 2 filiżanki

Ryż basmati – ½ filiżanki

Groszek – ½ szklanki

Sok z cytryny – 1 łyżka

Sól – do smaku

Przyprawy – ¼ łyżeczki kurkumy

Olej – 1 łyżka stołowa

Garam masala – ¼ łyżeczki

Nasiona gorczycy – ¼ łyżeczki

Chili w proszku – ¼ łyżeczki

Liście curry – kilka

Sposób przygotowania:

Po pierwsze, umyj ryż i ugotuj go. Ugotuj groszek osobno i odłóż na bok.

Weź patelnię i dodaj olej. Podsmaż cebulę i smaż ją przez 3 do 4 minut.

Teraz dodaj czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.

Dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 5 do 7 minut.

Na koniec dodać ugotowany ryż, pomidor, groszek i sauté przez 2 do 3 minut.

Teraz dodać sól, sok z cytryny i garam masala.

Dobrze wymieszaj i udekoruj liśćmi curry.

Jeśli nie lubisz zapachu garam masala, możesz użyć innych przypraw.

Wołowina i cebula Tandoori

Tandoori jest jedną z najbardziej znanych potraw w Indiach i jest to rodzaj pikantnego, pikantnego dania. Jest to prosty przepis, który wymaga tylko 5 do 7 składników.

Składniki:

Mielona wołowina – 2 funty

Cebula – 3

Pomidory – 2

Kurkuma – ½ łyżeczki

Pasta imbirowa – ½ łyżeczki

Sól – do smaku

Przyprawy – ¼ łyżeczki kminu w proszku

Kolendra w proszku – ¼ łyżeczki

Garam masala – ¼ łyżeczki

Nasiona gorczycy – ½ łyżeczki

Chilli w proszku – ½ łyżeczki

Liście curry – kilka sztuk

Olej – 2 łyżki stołowe

Sposób:

Ugotuj cebulę na patelni i odstaw na bok.

Zmiel imbir, pomidory i czosnek i odłóż na bok.

Pokrój mieloną wołowinę na małe kawałki i odłóż na bok.

Umieść cebulę i mieloną wołowinę w misce do mieszania.

Dodać przyprawy i dobrze wymieszać.

Rozgrzej piec tandoor i umieść w nim mieszankę.

Gotować przez 15 do 20 minut.

Udekorować liśćmi curry i podawać.