Warzywa strączkowe, takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca czy groch, są niezwykle wartościowym źródłem białka i błonnika w diecie. Zawierają również wiele innych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, fosfor czy witaminy z grupy B. Dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. W tym artykule przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z wykorzystaniem warzyw strączkowych, które nie tylko dostarczą dużo białka i błonnika, ale również będą smaczne i sycące.
- Wykwintna sałatka z fasolą i tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 1 kiszony ogórek
- 1 papryka czerwona
- garść czarnej oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
-
Tuńczyka odsączamy z zalewy i kruszymy widelcem.
-
Cebulę, ogórka i paprykę kroimy w kostkę.
-
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Sałatkę podajemy na liściach sałaty.
-
Krem z soczewicy z imbirem i papryką
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz, curry do smaku
Przygotowanie:
-
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
-
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w drobną kostkę.
-
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, imbir i paprykę.
-
Dodajemy soczewicę i bulion warzywny. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
-
Zupę blendujemy na gładki krem.
-
Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
-
Fasolka po bretońsku
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, oregano do smaku
Przygotowanie:
-
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
-
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
-
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek.
-
Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i cukier. Gotujemy przez kilka minut.
-
Dodajemy odcedzoną fasolkę i dusimy przez kilka minut.
-
Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
-
Gulasz z ciecierzycy
Składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Ciecierzycę namaczamy przez noc w zimnej wodzie.
-
Cebulę, marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę.
-
Czosnek siekamy drobno.
-
Na dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek.
-
Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez kilka minut.
-
Dodajemy paprykę, kminek i liść laurowy. Smażymy przez kilka minut.
-
Dokładamy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy wodą tak, aby pokryła wszystkie składniki. Gotujemy do miękkości ciecierzycy.
-
Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Soczewica z pieczonymi warzywami
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 batat
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.
-
Warzywa kroimy w kostkę i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy olejem i posypujemy suszonym tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
-
Do garnka dodajemy soczewicę i zalewamy wodą tak, aby pokryła ją całkowicie. Gotujemy do miękkości.
-
Po ugotowaniu odcedzamy soczewicę i mieszamy z upieczonymi warzywami.
-
Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Curry z ciecierzycy
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Ciecierzycę namaczamy przez noc w zimnej wodzie.
-
Cebulę, czosnek i papryki kroimy w kostkę.
-
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek.
-
Dodajemy papryki i smażymy przez kilka minut.
-
Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, pastę curry i mieszamy. Gotujemy przez kilka minut.
-
Dokładamy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do miękkości.
-
Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Gofry z grochu
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki grochowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ucieramy z olejem i solą.
- Stopniowo dodajemy mąkę i mleko, cały czas mieszając.
- Ciasto na gofry nakładamy na rozgrzane gofrownice i pieczemy do zrumienienia.
Warzywa strączkowe to doskonałe źródło białka i błonnika w diecie. Dania z ich wykorzystaniem są nie tylko zdrowe, ale również smaczne i sycące. Przepisy na sałatkę z fasolą i tuńczykiem, krem z soczewicy z imbirem i papryką, fasolkę po bretońsku, gulasz z ciecierzycy, soczewicę z pieczonymi warzywami, curry z ciecierzycy i gofry z grochu pozwolą na różnorodność w codziennym menu. Niech warzywa strączkowe staną się ważnym elementem Twojej diety!