Curry to najbardziej ulubione danie Hindusów, ponieważ jest to świetny sposób na cieszenie się jedzeniem bez wydawania dużych pieniędzy. W Indiach istnieje wiele rodzajów curry, ale najbardziej popularnym jest południowoindyjskie curry. Oto kilka najlepszych przepisów, które sprawią, że Twój posiłek będzie jeszcze lepszy.
Kurczak Tikka
Składniki:
Chicken Tikka: 4 do 5 piersi z kurczaka.
Czerwone chili w proszku: 2 łyżki
Kurkuma w proszku: 2 tsp
Garam Masala proszek: 1/2 łyżki
Sól: 1/2 łyżki
Olej: 3 łyżki
Nasiona gorczycy: 1 łyżka
Liście curry: Kilka
Ketchup pomidorowy: 1 filiżanka
Metoda:
Rozgrzej olej na patelni i dodaj nasiona gorczycy. Poczekaj aż zaczną trzeszczeć. Dodaj liście curry i smaż przez chwilę. Teraz dodaj kurkumę w proszku i czerwone chilli w proszku. Poczekaj, aż kolor zmieni się na ciemny i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i garam masala i smaż przez 2 do 3 minut. Dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 5 do 6 minut. Dodaj ketchup pomidorowy i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Curry z pomidorów i ogórków
Składniki:
Pomidor: 2
Ogórek: 1
Pasta imbirowo-czosnkowa: 1/4 filiżanki
Green Chilly: Kilka
Woda: 1/2 filiżanki
Liście curry: Kilka
Kurkuma w proszku: 1/2 łyżki
Zielone liście kolendry: Kilka
Suche czerwone chili w proszku: 1/4 łyżeczki
Asafetida (Hing): 1 szczypta
Ginger-Garlic Paste: 1/4 filiżanki
Olej: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżki
Metoda:
Obierz ogórek i pokrój go na małe kawałki. Umieść je w misce i dodaj pastę imbirowo-czosnkową. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Obierz pomidora i umieść go w blenderze. Dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Dodaj to do miski z ogórkiem i dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię i dodaj olej. Dodaj suszone czerwone chili w proszku, asafetydę i zielone chilly. Poczekaj aż kolor zmieni się na jasno żółty. Dodaj liście curry i saute przez chwilę. Dodaj pomidory i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i kurkumę i saute przez kolejną minutę.
Paneer Tikka
Składniki:
Paneer: 1 szt.
Czerwone Chilli w proszku: 1/2 łyżeczki
Kurkuma w proszku: 1 łyżka
Nasiona gorczycy: 1 łyżka
Liście curry: Kilka
Olej: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżki
Metoda:
Rozgrzać patelnię i dodać olej. Dodaj nasiona gorczycy i smaż przez chwilę. Dodaj liście curry i smaż przez chwilę. Teraz dodaj czerwone chilli w proszku i kurkumę. Dobrze wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj kostki paneer i smaż przez kolejne 5 do 7 minut.
Ziemniaki Tikka
Składniki:
Ziemniak: 1
Red Chilli Powder: 1 tsp