Kurczak Tikka

Curry to najbardziej ulubione danie Hindusów, ponieważ jest to świetny sposób na cieszenie się jedzeniem bez wydawania dużych pieniędzy. W Indiach istnieje wiele rodzajów curry, ale najbardziej popularnym jest południowoindyjskie curry. Oto kilka najlepszych przepisów, które sprawią, że Twój posiłek będzie jeszcze lepszy.

Kurczak Tikka

Składniki:

Chicken Tikka: 4 do 5 piersi z kurczaka.

Czerwone chili w proszku: 2 łyżki

Kurkuma w proszku: 2 tsp

Garam Masala proszek: 1/2 łyżki

Sól: 1/2 łyżki

Olej: 3 łyżki

Nasiona gorczycy: 1 łyżka

Liście curry: Kilka

Ketchup pomidorowy: 1 filiżanka

Metoda:

Rozgrzej olej na patelni i dodaj nasiona gorczycy. Poczekaj aż zaczną trzeszczeć. Dodaj liście curry i smaż przez chwilę. Teraz dodaj kurkumę w proszku i czerwone chilli w proszku. Poczekaj, aż kolor zmieni się na ciemny i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i garam masala i smaż przez 2 do 3 minut. Dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 5 do 6 minut. Dodaj ketchup pomidorowy i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Curry z pomidorów i ogórków

Składniki:

Pomidor: 2

Ogórek: 1

Pasta imbirowo-czosnkowa: 1/4 filiżanki

Green Chilly: Kilka

Woda: 1/2 filiżanki

Liście curry: Kilka

Kurkuma w proszku: 1/2 łyżki

Zielone liście kolendry: Kilka

Suche czerwone chili w proszku: 1/4 łyżeczki

Asafetida (Hing): 1 szczypta

Ginger-Garlic Paste: 1/4 filiżanki

Olej: 2 łyżki

Sól: 1/2 łyżki

Metoda:

Obierz ogórek i pokrój go na małe kawałki. Umieść je w misce i dodaj pastę imbirowo-czosnkową. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Obierz pomidora i umieść go w blenderze. Dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Dodaj to do miski z ogórkiem i dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię i dodaj olej. Dodaj suszone czerwone chili w proszku, asafetydę i zielone chilly. Poczekaj aż kolor zmieni się na jasno żółty. Dodaj liście curry i saute przez chwilę. Dodaj pomidory i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i kurkumę i saute przez kolejną minutę.

Paneer Tikka

Składniki:

Paneer: 1 szt.

Czerwone Chilli w proszku: 1/2 łyżeczki

Kurkuma w proszku: 1 łyżka

Nasiona gorczycy: 1 łyżka

Liście curry: Kilka

Olej: 2 łyżki

Sól: 1/2 łyżki

Metoda:

Rozgrzać patelnię i dodać olej. Dodaj nasiona gorczycy i smaż przez chwilę. Dodaj liście curry i smaż przez chwilę. Teraz dodaj czerwone chilli w proszku i kurkumę. Dobrze wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj kostki paneer i smaż przez kolejne 5 do 7 minut.

Ziemniaki Tikka

Składniki:

Ziemniak: 1

Red Chilli Powder: 1 tsp