Szparagowa kremowa zupa przepis

Kremowa zupa szparagowa jest jednym z niesamowitych i smacznych przepisów, który jest idealny dla wszystkich sezonów. Ten polewka może słuzyć jako przystawka lub starter, i ono smakuje lepszy jeżeli ono słuzyć ciepłego. Możesz nawet zrobić ją jako danie główne. Jest bogata w witaminę A, B, C i E, wapń, białko i żelazo.

Składniki:

Zupa: 1 pęczek szparagów

1/2 cebuli, drobno posiekana

3 filiżanki wywaru warzywnego

1 szklanka gęstej śmietany

1 łyżka soku z cytryny

Sól

Czarny pieprz

Posiekana pietruszka

Parmezan (opcjonalnie)

Gotowanie:

Pokrój szparagi na 2-calowe kawałki. Włóż szparagi do patelni z 3 szklankami wywaru warzywnego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7 minut. Odcedź płyn i odstaw na bok.

Na tej samej patelni smaż posiekaną cebulę przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

Przełożyć zupę do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem na patelnię.

Wrzucić szparagi na patelnię i dobrze wymieszać. Gotować przez 2 minuty.

Posypać pietruszką i podawać z parmezanem.