Kremowa zupa szparagowa jest jednym z niesamowitych i smacznych przepisów, który jest idealny dla wszystkich sezonów. Ten polewka może słuzyć jako przystawka lub starter, i ono smakuje lepszy jeżeli ono słuzyć ciepłego. Możesz nawet zrobić ją jako danie główne. Jest bogata w witaminę A, B, C i E, wapń, białko i żelazo.
Składniki:
Zupa: 1 pęczek szparagów
1/2 cebuli, drobno posiekana
3 filiżanki wywaru warzywnego
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
Sól
Czarny pieprz
Posiekana pietruszka
Parmezan (opcjonalnie)
Gotowanie:
Pokrój szparagi na 2-calowe kawałki. Włóż szparagi do patelni z 3 szklankami wywaru warzywnego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7 minut. Odcedź płyn i odstaw na bok.
Na tej samej patelni smaż posiekaną cebulę przez 5 minut, aż zmięknie. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
Przełożyć zupę do blendera i zmiksować na gładką masę. Wlać z powrotem na patelnię.
Wrzucić szparagi na patelnię i dobrze wymieszać. Gotować przez 2 minuty.
Posypać pietruszką i podawać z parmezanem.