Szpinak jest bardzo wszechstronnym warzywem, a ze względu na zawartość składników odżywczych jest uważany za superfood. Jego niska zawartość tłuszczu sprawia, że jest on doskonałym zamiennikiem dla mięsa.
Zawiera duże ilości wapnia, witaminy A, folianów, żelaza i błonnika pokarmowego, co czyni go doskonałym źródłem pożywienia.
Ludzie jedzą to pożywne warzywo liściaste od czasów starożytnych, a obecnie jest ono wykorzystywane w różnych potrawach. Jest to najczęściej spożywane zielone warzywa liściaste na świecie.
W tym artykule mamy zamiar podzielić się kilkoma pysznymi przepisami na szpinak. Sprawdźmy:
Sałatka ze szpinakiem z zieloną fasolką i pomidorem
Składniki:
– 1 funt świeżej zielonej fasolki, przycięty i pokrojony na 2″ kawałki
– ½ łyżeczki soli
– ¼ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 filiżanki liści szpinaku baby
– 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
– Sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Metoda:
Połącz pierwsze pięć składników w dużej misce. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Dodać czosnek i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej.
Szpinak czosnkowy z orzechami pinii
Składniki:
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ¼ szklanki orzeszków piniowych
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 filiżanki młodego szpinaku
– ¼ łyżeczki soli
– Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– 2 łyżki wody
Metody:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj czosnek i gotuj przez minutę.
Dodaj orzeszki pinii i gotuj przez 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż staną się złotobrązowe.
Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Przełożyć orzeszki piniowe do robota kuchennego lub blendera. Zmiksować orzeszki piniowe, aż będą grubo posiekane.
Przełożyć orzeszki do miski i odstawić na bok.
Umieścić szpinak w dużej misce. Skropić szpinak oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać. Posypać szpinak solą i pieprzem.
Delikatnie wmieszać orzeszki piniowe i czosnek do szpinaku.
Podawać natychmiast.
Warzywna frittata ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki:
– ½ szklanki sera ricotta
– 2 jajka, lekko ubite
– 1 filiżanka rozdrobnionych liści szpinaku
– ¼ łyżeczki soli
– ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 2 łyżki stołowe startego parmezanu
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 (6 uncji) opakowanie chłodzonych, wstępnie pokrojonych, gotowych do pieczenia rogalików.
Metoda:
Rozgrzej piekarnik do 400° F.
Nasmarować kwadratowe naczynie do pieczenia o średnicy 9 cali.
W małej misce ubić razem ricottę, jajka, sól i pieprz.
W innej misce, połącz szpinak, oliwę z oliwek i parmezan.
Otwórz opakowanie ciasta i ułóż dolną warstwę ciasta na lekko natłuszczonej blasze.