10 zdrowych przepisów ze szpinakiem

Szpinak jest bardzo wszechstronnym warzywem, a ze względu na zawartość składników odżywczych jest uważany za superfood. Jego niska zawartość tłuszczu sprawia, że jest on doskonałym zamiennikiem dla mięsa.

Zawiera duże ilości wapnia, witaminy A, folianów, żelaza i błonnika pokarmowego, co czyni go doskonałym źródłem pożywienia.

Ludzie jedzą to pożywne warzywo liściaste od czasów starożytnych, a obecnie jest ono wykorzystywane w różnych potrawach. Jest to najczęściej spożywane zielone warzywa liściaste na świecie.

W tym artykule mamy zamiar podzielić się kilkoma pysznymi przepisami na szpinak. Sprawdźmy:

Sałatka ze szpinakiem z zieloną fasolką i pomidorem

Składniki:

– 1 funt świeżej zielonej fasolki, przycięty i pokrojony na 2″ kawałki

– ½ łyżeczki soli

– ¼ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin

– 2 filiżanki liści szpinaku baby

– 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 ząbek czosnku, rozgnieciony

– Sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku

Metoda:

Połącz pierwsze pięć składników w dużej misce. Dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Dodać czosnek i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej.

Szpinak czosnkowy z orzechami pinii

Składniki:

– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

– ¼ szklanki orzeszków piniowych

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 4 filiżanki młodego szpinaku

– ¼ łyżeczki soli

– Szczypta świeżo zmielonego pieprzu

– 2 łyżki wody

Metody:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj czosnek i gotuj przez minutę.

Dodaj orzeszki pinii i gotuj przez 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż staną się złotobrązowe.

Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.

Przełożyć orzeszki piniowe do robota kuchennego lub blendera. Zmiksować orzeszki piniowe, aż będą grubo posiekane.

Przełożyć orzeszki do miski i odstawić na bok.

Umieścić szpinak w dużej misce. Skropić szpinak oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać. Posypać szpinak solą i pieprzem.

Delikatnie wmieszać orzeszki piniowe i czosnek do szpinaku.

Podawać natychmiast.

Warzywna frittata ze szpinakiem i serem ricotta

Składniki:

– ½ szklanki sera ricotta

– 2 jajka, lekko ubite

– 1 filiżanka rozdrobnionych liści szpinaku

– ¼ łyżeczki soli

– ⅛ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

– 2 łyżki stołowe startego parmezanu

– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

– 1 (6 uncji) opakowanie chłodzonych, wstępnie pokrojonych, gotowych do pieczenia rogalików.

Metoda:

Rozgrzej piekarnik do 400° F.

Nasmarować kwadratowe naczynie do pieczenia o średnicy 9 cali.

W małej misce ubić razem ricottę, jajka, sól i pieprz.

W innej misce, połącz szpinak, oliwę z oliwek i parmezan.

Otwórz opakowanie ciasta i ułóż dolną warstwę ciasta na lekko natłuszczonej blasze.